Синдрома VEXAS разтревожи лекарите в САЩ. Заболяването бе открито през 2020

...
Синдрома VEXAS разтревожи лекарите в САЩ. Заболяването бе открито през 2020
Коментари Харесай

Мистериозен синдром сее смърт в САЩ


Синдрома VEXAS разтревожи лекарите в Съединени американски щати. Заболяването бе намерено през 2020 година от учени от института " Гросман " към Нюйоркския университет.

Към момента 2300 дами и 13 200 мъже над 50 години в Съединени американски щати имат синдрома VEXAS - извънредно положение с обезпокоително висок % на смъртност. До половината от пациентите с VEXAS умират в границите на пет години след слагането на диагнозата. Хората с други болести, като ревматоиден артрит, лупус и рак на кръвта, постоянно изпитват ниски равнища на О2 в кръвта и тресчица, които наподобяват необясними. Възпалението може да бъде провокирано от свръхактивна имунна система, което е обвързвано с някои признаци на VEXAS. С оглед на това медицинските експерти класифицират болестта като автоимунно, пишат в Journal of the American Medical Association (JAMA).

Учените се надяват, че ще се повиши осведомеността за болестта измежду медицинските експерти.

Пациентите със синдрома VEXAS са се повлияли добре след трансплантацията на костен мозък и високи дози стероиди.

По-ранни изследвания, свързват разновидността на гена UBA1 със синдрома VEXAS, който се предизвиква от смяна в кодирането на ДНК. Обикновено този ензим подкрепя разграждането на протеините. Много от биологичните му белези са показани с думата " VEXAS " - вакуоли в кръвните кафези, ензим Е1, Х-свързан, автоинфламаторен и соматичен, оповестява Bulgaria ON AIR.

Авторите на най-новото изследване са изследвали електронните здравни досиета на 163 096 поданици на Пенсилвания, по-голямата част от които са били от европеидната раса. Всички те са дали единодушието си да бъде тествана тяхната ДНК за съществуване на наследствени болести. 12 лица са имали разновидност на UBA1 и всички те са били с VEXAS. Според статистиката една на 26 238 възрастни дами и един на 4 269 възрастни американски мъже (над 50 години) или към този момент имат синдрома, или има възможност да го развият. Авторите на проучването акцентират, че тези числа са по-големи от тези за няколко други възпалителни болести, в това число васкулит и синдром на миелоидната дисплазия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР